Moga Allah Pelihara Jemaah Ini

Syukran jazilan....

Islamic religion1

Monday, June 15, 2009

Kembara Seniman Jalanan...

Pulang dari alor star, aku begitu ditarik2 untuk terus sahaja menjenguk2 dunia maya.. seakan ada sesuatu yang tidak cukup dalam diriku tatkala 3 hari tidak berjumpa dengan internet... ah, dalam 3 hari, macam2 boleh berlaku... ada yang mampu membuatku tersenyum (kredit buat aduka dengan lawak jambunya)... juga ada yang buat aku sayu.. ah, tianggalkan itu kerana yang namanya makhluk itu lemah.. pasti ada melakukan silap sana-sini.. biasalah, maka sahaja ada istilah saling maaf memaafkan juga Allah bagi peluang akan yang namanya taubat.. moga kita tergolong dalam golongan kanan yang beroleh untung...

Aku sebetulnya sudah merangka2 untuk menulis darihal kembara jalananku ke Alor Star... ya untuk yang kesekian kalinya... benar, aku puas sekadar melihat2 dunia Allah... kerana bagiku luas perjalanan bertambah pengalaman dan aku sangat percaya bahawa pengalaman adalah guru yang terbaik... namun, aku terpaksa menangguh tulisanku atas tajuk itu kerana pintu hatiku tiba-tiba diketuk dengan perasaan meronta-ronta sambil menyoal diri sendiri... selama ini, aku begitu kuat berpolitik... mana yang aku tidak sampai?.. Kuala terengganu... permatang pauh... bukit gantang.. malah penantipun sempat aku sampai walaupun tidak bergerak kerja...

Aku pernah dengan jariku menulis bahawa PAS itu bukan sekadar siyasah, namun jauh dari itu ia juga medan tarbiyah melangkau medan dakwah dan jauh menusuk juga medan untuk melakukan segala bentuk kebajikan... ah, adakah retorik semata2??... aku jadi tersentak tatkala aku terlupa bahawa pembangunan insan itu juga sangat penting... kerana tanpa pembangunan jiwa ini, sesama ahli gerakanpun mampu bercakaran... dan lebih sadis, ahli gerakan begitu ghairah berpolitik bertempik sana sini dan telah dengan sengaja melupakan segala elemen lain Islam yang syumul... aku menyesali diri sendiri sebenarnya tatkala membaca blog yang sepatutnya aku mengambil tanggungjawab diatasnya.. kerana aku pernah berkira2 untuk menyumbang jika tidak dengan kewanganpun cukuplah dikira disana nanti ikhlas jari2 yang menaip!...

Cabaran Baru (Sediakan Dana Atau Bahan Binaan)

Masjid Dijangka Akan Dapat Digunakan Ramadhan 1430Hijriyyah

Syukur alHamduliLLaah! Sekalipun perlahan, kemajuan pembinaan masjid tetap ada.

Awal bulan jun 2009 beberapa petang saya datang berehat dalam bangunan masjid yang sedang dibina. Setelah penat program siang sementara tiba malam untuk kekuliah maghrib sempat jugalah melihat-lihat hasil kerja yang dilakukan Tok Wan, Abang Halim dan anak-anak buah beliau. Sesekali terfikir "lambat sungguh siap masjid ni", "alangkah perlahannya kerja-kerja kami, gotong-royong tegak tiang 1 april 2008, sekarang dah jun 2009, lama tu"

Hari sabtu 060609 ibu mertua salah seorang AJK kami meninggal dunia. Pada malamnya kami kerumah keluarga beliau untuk tahlil. Selepas itu kami kembali kemasjid. Ketika kami sedang berbincang seorang kotraktor datang menyertai kami. Beliau adalah salah seorang ahli keluarga mak cik yang baru meninggal dunia.

AlhamduliLLaah! Beliau menyatakan telah meninjau projek pembinaan masjid ditapak al Madrasah al Insaaniyyah. Beliau berjanji akan menghantar 2 orang dari pekerja beliau untuk melakukan kerja setiap hari sehingga masjid siap. Kami hanya perlu sediakan bahan-bahan binaan.

Nah! Kini kami berhadapan dengan cabaran baru, mendapatkan dana secukupnya untuk mempastikan masjid madrasah dapat disiapkan dengan kadar segera.

Semoga projek ini tidak terbantut lagi dan dapat disiapkan sebelum Ramadhan 1430 hijriyyah.

Terima kasih.

Gambar bangunan masjid pada 09 jun 2009

Pandangan belakang bangunan masjid dan bangunan tandas


Anak-anak Acheh melakukan kerja-kerja persediaan untuk memasang kekuda serambi masjid

maklumat lanjut <sini>

1 comment:

Anonymous said...

Salam ziarah. Blog yang bermaklumat dan menarik.

View Profile: Rantong™

Related Posts with Thumbnails

Bebaskan Tahanan ISA!!

Bebaskan Tahanan ISA!!
Wahai Pemimpin Pakatan Rakyat!! Tunjukkan Semangat Perjuangan Anda Demi Menegakkan Keadilan Kepada Rakyat Tanpa Mementingkan Harta Atau Pangkat! Tunjukkan Keikhlasan Anda!!